KÖZLEMÉNY - Nándorfehérvár a hazafiság és önfeláldozás máig élő példaképe
2017. július 22. 14:05

A történelmi zászlók ünnepélyes bevonulásával és Hunyadi János szobrának megkoszorúzásával emlékeztek meg a Nándorfehérvári Diadal 561. évfordulójáról 2017. július 22-én, Budapesten. A hősi helytállás előtt tisztelgő déli harangszó után Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere és Aulechla József, a Magyar Honvédség ezredese helyezett el koszorút.

Nándorfehérvár (a mai Belgrád) védői 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed szultán hadai felett, 70 évre megállítva a törökök Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását és további európai terjeszkedését. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett.

Az emléknap megünnepléséről szóló 2011-es országgyűlési határozat szerint: "Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszója."

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2017. július 22.